zwart-wit

Zwart-wit, de bessen doen het dit jaar heel mooi. We hebben een mooie oogst bessen, na rood en groen van de aalbessen en kruisbessen is het deze week zwart-wit. Zwarte bessen en witte aalbessen. Zwarte of cassis bessen vind niet iedereen lekker om zo rauw te eten maar opkoken en er een siroop van maken is een fluitje van een cent en dan heb je er heel lang plezier van. Ik was vorige week door de hitte zo chaotisch dat ik meel in plaats van suiker bij de bessen gooide (tot twee keer toe…) toen dus wel echt suiker en na het zeven is het eigenlijk nog steeds een lekkere siroop. Wat dikker en niet zo helder maar de smaak van zwarte bessen is echt onovertroffen. De restaurants waar we aan leveren zijn niet alleen dol op de bessen maar ook op de bladern en zelfs de takken worden gebruikt om die zwarte bessen smaak te verkrijgen.

Dit weekend was ik een paar dagen weg en wat vond ik tijdens een wandeling in de natuur… Ja zwarte bessen! Niet zo mooi als die we ind e tuin hebben want de struiken worden natuurlijk niet gesnoieid maar wel heel leuk om een wilde zwarte bes te vinden, en te eten natuurlijk.

De witte aalbessen kun je opsmikkelen of gebruiken in een taart of inmaken met de zwarte bessen in een saus of jam.
Op de tuin zijn we ook begonnen met de verwerking van de minder mooie vruchten en rabarber. Jam en siropen staan te bubbelen in de serre en zijn snel weer te vinden in de winkel. In de serre staan vanaf deze week Malou en Boaz te koken om de oogst van de tuin te verwerken. Elk jaar is er meer dan we kunnen verkopen maar dit jaar lijkt het wel heel veel te zijn. Ook groenten die niet in het pakket kunnen omdat ze niet mooie genoieg zijn proberen we te verwerken tot kimchi zodat we ze jullie toch nog kunnen meegeven.
Savooie kool is een super smaakvolle kool die zich goed laat bewaren dus snij er af wat je nodig hebt en bewaar e rest. Je kunt de buitenste bladeren blancheren en gebruiken om pakketjes van te maken. Een vulling is traditioneel gehakt maar een vulling met rijst, courgette blokjes en basilicum met een lekkere dressing met witte balsamico is lichter en erg lekker.

Het is geweldig groeizaam weer. Een heerlijke natte dag na al die hitte en droogte daar zaten we allemaal wel naar te snakken. De courgettes zeker. Ze groeien heerlijk door en de komende weken hebben we meer dan genoeg te oogsten. Lekker om te grillen, in dunne plakken in wat azijn en dan door een salade, in de soep natuurlijk maar ik ben wel benieuwd naar de recepten die in de oogstdelers groepen gedeeld gaan worden. In de kas beginnend e eerste tomaten te rijpen en is de basiel groot genoeg om te oogsten. Dat ruikt zo lekker!

Bataviasla of salanova; met deze twee soorten komen we eindelijk uit de voorjaarsplantingen en gaan we door naar de zomerplantingen. De bedden van de bonen. en courgettes zijn nu helemaal aan hun gewijdt. Met her en der een bloemetje want dat kan ik niet laten. Op de grote toortsen die we laten staan komt de bijzondere kuifvlinder voor waarvan de rups echt heel mooi is. In het bonenbed staat het torenkruid, een rodelijst soort. Zelfs in de kas vinden we zeer zeldzame soorten. Als planten gek kan ik die er niet zomaar uitrukken dus zo staan er hierendaar rare bloemen tussen de groenten.
Groenselderij is een bijzondere plant. Hij houdt eigenlijk niet van gezelschap. Nu werd hij it voorjaar naast de boeernkool geplant en dat vond hij moeilijk. Toen de boerenkool weg was greep hij zijn kans en groeide super snel door. Nu geflankeerd door snijbiet die hem wel aan lijkt te kunnen. Zowel de biet als de selderij komen van origne van zoute gebieden, duinen en slikken. Misschien kunnen ze elkaar daarom wel hebben.
In de tuin hebben we weer een normaal rooster waarbij we om 8 uur beginnen. Het oogsten voor de pakketten en de restaurants moet in de zomer eigenlijk voor 10u klaar zijn. Die eerste twee uurtjes is dus aanpoten. Het is heerlijk als je tijdens het snijden of plukken in een ritme komt en voor je het weet ben je aan het eind van de rij. Morghenochtend gaan we er weer tegen aan. Kom gerust eens meehelpen in de zomervakantie!