





een nieuwe sluipwesp ontdekt?
Een nieuwe soort ontdekt in de tuin?! Twee jaar geleden is tijdens een onderzoek van de WUR naar sluipwespen die bladwantsen parasiteren een aantal samples op gestuurd naar een specialist in Italië. Nu hebben ze dus eigenlijk pas net gehoord dat er in die samples een nieuwe soort is ontdekt. We hopen dat ze deze dit jaar nog eens kunnen vinden!
Biodiversity rules!
Nog een maand en dan begint de winterstop met een heerlijk kerstpakket halverwege december. Vorig jaar heeft Lisanne, een van de oogstdelers het voortouw genomen om bij het begin en eind van het seizoen een diner te koken. Dit jaar wordt het een potluckdiner.
Bindsla of Romeinse sla is heerlijk stevig en knapperig. Je kunt hem goed bewaren en er dagelijks wat van gebruiken. Ook is hij heerlijk om te bakken. Gehalveerd of in kwarten in een (gril)pan of door een roerbak, op het laatst zodat het knapperig blijft. Ik ben nog steeds fan van het in de oven grillen en er blauwe kaas overheen laten smelten. Jummie
Nog een keer suikermais, ze worden al iets kleveriger dan de vorige keer. Suiker wordt langzaam omgezet naar zetmeel. Ik vind de plakkerige suikermais ook super lekker (en vullender). De Libelle heeft leuke recepten met verse suikermais verzameld. Ik heb zelf alleen nog de salade gemaakt maar ga de maiskoekjes en soep zeker proberen.
Raapstelen of rafelsteeltjes (want ze zijn mooi ingesneden) voor een lekkere stamppot in twee kleuren. Mooi en lekker. Ook prima voor door een salade met de veldsla. De veldsla is wat minder mooi als gehoopt dus eet hem snel op! De onderste blaadjes werden al wat bruin en dat hebben we er met hulp van onze stagiaires zoveel mogelijk geprobeerd af te halen. Wat op valt is dat we dit jaar echt zoveel minder slakken hebben!! Tuurlijk zien we er nog steeds wel zo nu en dan maar zo als vorig jaar is het dit jaar niet geweest.
Het kooltje is misschien al de 3e oogst van de planten die we in maart hebben geplant. Als we ze goed verzorgen heb je er het hele jaar plezier van!
De aubergientjes zijn zo mooi. De mooiste van vandaag staat op de foto. Er zijn allerlei kleuren en vormen dit jaar. Belangrijk is om ze lang genoeg te laten stoven, bakken etc tot het vruchtvlees lekker zacht en romig is geworden.
De tomaatjes kunnen rauw in een salade maar ook heel lekker om er een saus mee te maken. Laat eerst een ui in stukjes op zacht vuur fruiten, bijna caramelliseren en voeg dan de tomaatjes in stukken toe. Laat het een 20 minuten zachtjes koken en pureer daarna alles. De tijm past hier ook geweldig bij. Ook lekker vind ik een tomatensoepje van gegrilde tomaten en druiven. De ricotta kan erbij maar hoeft zeker niet.
Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden dan tijm te plukken in de tuin! Vraag een schaartje bij de winkel en verzamel je kruidenboeket.


