Buiten openingstijden is de tuin vaak ook te bezoeken. Eerder ging dat via de achterdeur maar deze zomer zetten we de poort open als we aan het werk zijn in de tuin en kun je genieten van de tuin en een kopje koffie, een zakje kruiden thee, wat jam of potplantjes uitzoeken. Betalen kan via de QR code of gepast contant. Alleen tijdens besloten feesten of bijeenkomsten is er geen toegang mogelijk. Of als we een dagje vrij hebben natuurlijk.
Volgende week hebben begint de bouwvak geef je vakantie door of beter nog geef je pakket door aan een vriendin, een buurvrouw of de kattenoppasser. Ook wij proberen wat vakantie te nemen. Deze week waren Dana en Saira even lekker uitrusten en volgende week ik zelf ook een paar weekjes weg. Dana gaat jullie de komende weken inspireren met haar prachtige teksten en leuke weetjes.
Gelukkig kan ik het weer zeggen. Het is komkommertijd! De planten hebben een beetje staan kwakkelen door natte voeten, luizen en daarna spint. Maar nu zijn ze lekker aan de groei.
We telen vooral wat kleinere komkommers. Snack en half lange. De grote komkommers doen soms wat moeilijk en aborteren bij heet weer sneller hun vruchten.
Deze week flink wat wortels. Gebruik je het loof niet snij het dan af dan blijven de wortels langer knapperig. Het loof kun je gebruiken in de soep, in pesto of roerbak. De wortels zijn erg lekker en als je ze in de hoofdrol wilt zetten dan is het leuk om ze te grillen (op de BBQ).Goed schoon boenen en halveren en daarna in vetten met wat (kruiden)olie en rustig grillen. In een pan of op de BBQ. Meestal duurt het wel een minuut of 10-15 voor ze gaar zijn. Hier ook een heel lekker pesto-pasta recept met wortel en het loof!
Nog een keertje koolrabi. De paarse had dit jaar wat rare groeischeuten en heeft de meest bizarre vormen. Maar dat maakt het niet minder lekker. Van de geschilde koolrabi kun je een heerlijke zachte romige soep maken. Fruit een grote gele ui en voeg daarna blokjes geschilde koolrabi toe. Een beetje mee bakken en daarna water/bouillon toevoegen tot de koolrabi net onder staat. 15 minuutjes koken en daarna mooi fijn pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Traditioneel wordt er vaak dille bij gegeten. Dat kun je op het moment plukken in van 7 ook staat er mooie koriander. Zitten er toch nog wat harde vezels in dan kun je het door een zeef drukken. Ik hoef er dan helemaal geen room er meer door heen maar het is wel lekker. Gebruik wat (vegan) creme fraiche die je mengt met kruiden. Bijvoorbeeld een gerookte paprika of chili vlokjes voor het kleurcontrast. Of snipper wat rucola over deze witte soep.
De rucola is te grazen genomen door aardvlooien. Heeeele kleine torretjes die een gaatje bijten in het blad. Het blad groeit vervolgens en dan wordt het gaatje wat groter. Nog helemaal prima te eten natuurlijk,
Een nieuwe groente voor he pakket is de waterspinazie. We hebben hem al een paar keer buiten geprobeerd maar daar was het soms wat koud. Vorig jaar in de kas vond ie het te donker maar nu groeit ie als een malle. Deze steeltjes met langwerpig blad worden in de Indonesische keuken veel gebruikt. Het is een mooi en stevig alternatief voor spinazie. Snij het zo fijn als je wilt en roerbak de spinazie of gebruik het in een mooie quiche of taboule. In Indonesië waar deze groente vandaan komt heet het KanKung daar kun j een Boele lekkere Oosterse recepten mee vinden.
Wil je het wat langer bewaren dan kun je het als een boeketje in een glaasje waterzetten.
Het is echt een geweldig bessen jaar. Deze week komen de rode kruisbessen in het pakket en volgende week de late rode bessen. Dan zijn we er wel doorheen. Deze rode kruisbessen zijn glad en zien er al heel lang best lekker uit aan de struik. Maar we wachten tot ze wat zoeter zijn. Dat is natuurlijk een gevaarlijk moment want te lang wachten en ze liggen op de grond en worden melig. Aan de struilken hebben we dit jaar her en der nog wat bessen laten zitten en daardoor is het nu een heel leuk schouwspel van merel ouders die hun jongen kruisbessen voeren.
Het is echt heerlijk in de tuin. We zijn druk met het onkruid maar ook nog steeds met zaaien en planten. Zo zaaien we nog late wortels en bieten. Proberen we dit jaar Abessijnse kool en late bosui. We oogsten de eerste auberginetjes en tomaten. De tuin staan vol met kleur en geur van heel veel eetbare bloemen en kruiden. De vogels fluiten en met deze heerlijke temperaturen is het moeilijk weer van de koffietafel opstaan. Kom gerust door de weeks ook genieten. We hebben bijna elke dag de poort open en mensen kunnen dan lekker selfservice koffie en thee met wat lekkers pakken. Niet vergeten: jullie hebben 10% korting.
Tijdens de vakantie op zaterdag 16 augustus gaan Helen en Sage nog een leuke kookworkshop geven ‘Eating with the Land’ en we vieren het eind van de vakantieperiode met een leuk zomertuinfestival met muziek en workshops op zaterdag 23 augustus.