overvloedig voorjaar

knolvenkel, zuurkool, kailan-toppen, raapjes (met steeltjes), selderij, andijvie en kropsla
Wat een overvloedig voorjaar hebben we al gehad. Sla in alle kleuren en maten, enorme Chinese kool en paksoi, en heel veel rucola en veldsla.
In het pakket wat minder bekende groenten zoals de kailan broccoli. Hij hoort eigenlijk gesloten bloemen te hebben maar je kunt hem ook bloeiend eten. Hij wordt niet bitter of scherp als hij bloeit, zowel blad, bloem als zachte stengel zijn heerlijk. Lekker in een roerbak of de bloemetjes rauw in de sla. Niks voor jou? Dan is het gewoon een leuk bosje bloemen.
De meiraapjes (net te laat, het is al juni) kun je eten met het blad. Echte raapstelen dus!
De raapstelen zijn wat ruwer dan de Mizuna die tegenwoordig als raapstelen worden verkocht maar stiekem een bladmosterd zijn. raapjes smaken wel wat als broccoli en het is ook erg lekker in een pasta saus. Romig met bechamel en kaas of in een tomatensaus met wat selder en knoflook. Garneren met wat Kailan-broccoli bloemen!
Het blad gebruiken als raapstelen dus lekker stampen!
Wat een mooie andijvie konden we oogsten! Misschien moeten we een andijvie-challenge in het leven roepen. Wie maakt de lekkerste,  meeste leuke rtecepten met andijvie?
Tip: Als je andijvie heel fijn snijdt en even in ijskoud water zet dan kun je er een lekkere salade van maken. In het water trekken de bitterstoffen eruit en vinden meer mensen het lekker. Het licht bittertje kun je goed combineren met iets zoets zoals appel of sinaasappel. A
We waren vanmorgen heel druk met het bed van de knolvenkel. Daar had namelijk naast de knolvenkel ook bosui moeten groeien… Helaas had de uivlieg de bosui al eerder ontdekt en eigelijk alles aangetast. Geen bosui dus maar wel lekkere zuurkool. Er zijn verschillende smaken, naturel, met kruiden en met appel.
De knolvenkel is wel prachtig en we hebben er een beetje loof aan laten zitten om te grbuiken als kruid. Bijvoorbeeld bij een slasoep. Hal het loof eraf en zet het op een vaasje als je het niet snel gebruikt. Het loof trekt vocht uit de knol en dat is zonde van de kwaliteit, knapperigheid van de knolvenkel.
Knolvenkel vind ik geweldig om rauw te gebruiken. Heel dun gesneden in een salade met misschien wat andijvie. Ook in een grilpan bakken is heel leuk met knolvenkel. Snij hem dan in de lengte met het grootste snijvlak door. In olien en bakken tot je van die mooie streepjes hebt en de knol wat glazig geworden is. Lekker met blauwe kaas en geroosterde hazelnoten.
L:et op met de venkel. Het is de favoriete verblijfplaats van de Koninginnepage rups. Vind je zo’n mooie gestreepte rups breng hem /haar dan graag terug naar de tuin.
In de tuin zijn we nog steeds druk aan het planten. En ook verplanten. Soms gaat er wel eens wat mis met het lezen van het teelt plan. Nu stond de selderij dus ineens tussen de zoete aardappeln… Dat is niet zo handig want als de zoete aardappel goed aanslaat groeit hij er hartstikke overheen. We hebben even gewacht maar nu zit de selderij in het pakket en is afgesneden en zo zonder een boel loof erop hebben we de planten een nieuwe plek gegeven aan de rand van het kolenbed. Planten hebben ook een soort karakter. Kool en selderij zijn allebei een soort eigenheimers. Graag op zich zelf. Selderij doet dat door vervelende stofjes uit te scheiden met zijn wortels en kool gaat met bijna geen enkele bodemschimmel een relatie aan. Volgens andere tuinders een perfecte combinatie. We gaan het zien!
In de tuin de eerste slachtoffers van de slakken dit jaar. 6 pompoenplanten, best wel grote, zijn  dit weekend na die heerlijke regenbuien van vorige week belaagd en … Gelukkig hebben we nog wat planten op voorraad om ze in te boeten.
Als uitsmijter hebben we prachtige botersla in het pakket. Gewoon heerlijk om als salade te eten. Maar heb je zin in iets anders probeer een romig slasoepje.
(en een extra sla als je er niet genoeg van kan krijgen)
Eet smakelijk,
Dana, Esther, Helen, Ilse en rest van het tuinteam
PS Zet vast in je agenda: Woensdag 18 juni – Midzomerdiner – voor alle oogstdelers en vrijwilligers – potluck style