herfstige blaadjes en borlotti bonen

Dat het eind zomer is kunnen we nu allemaal wel geloven; een heerlijk warm weekend en nu bakken regen. Goed voor de tuin en de natuur. Iets minder prettig voor ons. gelukkig hadden we al een boel bonen gisteren geoogst en hoefden we alleen voor de blaadjes de regen in.

In het pakket de eerste suikermais. Super zoet ! Koken hoeft echt maar een paar minuutjes. Eigenlijk tot de kleur net wat geler wordt. We oogsten ze melkgeel maar met een bruine baard. Bij het koken kleuren ze net wat donkerder geel. Gewoon genieten met wat boter of olijfolie en wat zout. We aten gisteen de eerste om even voor te proeven met een taboule, couscous salade van allerlei restjes groenten en couscous.
Het is week tegen voedselverspilling! Kijk wat er zoal in je koelkast ligt en maak er iets lekkers van. Een groentesoep met zelf getrokken bouillon. Heel makkelijk om daar alle restjes en afsnijdsels van groenten in te doen. Zelfs uienschillen (bio natuurlijk) geven je bouillon smaak en een mooie kleur. En zo gebruik je al het goede dat de groenten en kruiden je te bieden hebben. Een roerbak restjes of zo’n taboule zijn natuurljk ook geweldig om je oude groenten weg te werken.

In de tuin zijn de stokbonen er klaar mee. We oogsten nu de laatste keer. Gelukkig lijkt de laatste zaai lage bonen het goed te gaan doen. Ook de courgette groeit steeds langzamer. Voor sommigen een leuk zomerpompoentje erbij. Deze eet je net als courgette. Hij is alleen net wat zoeter en heeft lichtgeel vruchtvlees.
De spinazie komt uit alle hoeken van de wereld en de tuin. Nieuw-Zeelandse spinazie uit Oceanie (tussen de bonen) en waterspinazie uit Azie (en de kas) en gewone spinazie van oorsprong uit het Midden-Oosten (van het achterland). Al zien ze er allemaal anders uit. Je kunt ze allemaal gebruiken in een lekkere quiche of roerbak. De gewone spinazie kun je ook voor salades gebruiken. De anderen vind ik zelf iets te stug ervoor. De waterspinazie eet je in zijn geheel. De stelen kun je ook goed gebruiken.

Volgende week is er alweer de jaarlijkse pompoenoogst!
Het lijkt dan weer een mooie zonnige week te worden dus zet het vast in je agenda.
Om 14u gaan we oogsten!

De herfst geeft veel blad. Zeker na de storm van afgelopen weekend vliegen de zblaadjes je om de oren. Ook in het pakket veel blad maar ook kievitsbonen!!!
Waar ik elk jaar naar uitkijk is deze oogst van de Kievitsbonen. Ze liggen al even in de tuinwinkel maar de grote oogst was afgelopen week. Kratten vol mooie rood-witte peulen met daarin leuke witte bonen met rood-paarse vlekjes. Net als kievitseieren. De bonen zijn heerlijk romig en zoet. Als Borlottibonen zijn ze over de hele wereld beroemd. In Nederland worden ze op grote schaal niet meer geteeld. Bij ons won de bruine boon het omdat deze na het koken mooi van kleur blijft. De kievitsboon wordt wat grijzig en verliest die leuke spikkels helaas. Op de site van mergenmetz dit lekkere recept met venkel en tomaat. Maar ook gewoon gekookt (even doppen en dan 15 min koken) door de pasta met rucola is lekker. Prak ongeveer 1/3 van de bonen tot een puree dan krijg je een heerlijk romige saus. Op smaak brengen met zout en zwarte peper en een druppel citroensap. Eventueel kun je ook nog een gefruit uitje en wat knoflook erdoor scheppen.

In de tuin hebben we het stro voor de aardbeien voor volgend jaar al binnen. Mooi biologisch haverstro van de Wageningse Eng van onze collega Edwin. Ondanks dat we nog volop aan het oogsten zijn in dit teeltseizoen zijn we in ons hoofd al bezig met volgend jaar. We gebruiken ook stro onder de vruchtgewassen zoals de courgettes, tomaten en de buiten paprika’s. Afgelopen maandag was er een bijeenkomst waar we met allerlei telers ene andere geinteresseerden met elkaar over de rassen konden bomem en ook blind proeven! Dat was erg leuk en ook gaaf om te merken dat de soorten die ik mooi vond ook erg lekker waren.
Ook zijn we dit jaar zo tevreden met onze buiten Tomaten, Mountain Magic. We hebben een resistent ras gebruikt dat bossig wordt. We hebben nog geen enkel plekje phytophthora (aardappelziekte) gezien!!! En hopelijk blijft het nog even warm want de struiken hangen bomvol met deze kleine tomaatjes. Ook in de kas hangen nog volop tomaatjes maar die moeten binnenkort plaats gaan maken voor de wintergroenten zoals de laatste planting Chinese kool, sla en spinazie voor in december.

Verder in het pakket Spinazie waar bij bij sommigen ook wat krulmalva bij zit. Een mooi rond gekroesd, wat steviger blaadje dat erg lekker is als spinazie en het ruwe gevoel wat afvlakt. Was de spinazie nog een keer en hak alles grof. Lekker op bakken met wat knoflook voor bij verse aardappel of door een oosterse schotel met bosui en tempe. Ook een mooie rode sla met lekker stevig blad en krulandijvie deze week. De Krulandijvie vraagt om een stamppot. Lekker bij nat en stormachtig weer zoals dit weekend. Komend weekend daarentegen wordt het heerlijk warm en maak je er misschien liever een salade met sinaasappel en walmoten van.

Zaterdag is er trouwens weer Oogstfeest met wat standjes, muziek en workshops. lekkere taarten, salades en soep uit de tuin van 10-17!
Al met al een volle gezellige week deze start van de herfst.