Green Tomato Autumn Blues

Terwijl ik luister naar swing muziek waarin het regelmatig over eten gaat (al dan niet met bijbedoeling): “All that meat and no potatoes”, krijg ik toch bijna de blues. Vandaag zijn de buiten tomaten leeg geplukt. Vorige week moesten in de kas de tomaten en aubergines al het veld ruimen voor mooie rijen winterpostelein, radicchio en kervel. De herfst blaast geel en oranje blaadjes over de tuin en ik bedenk recepten bij de enorme hoeveelheden groene tomaten die we hebben geoogst. Groene tomaten chutney met een appeltje en rozijnen of fried green tomatoes. Een film die ik trouwens ondanks zijn naam nog niet gezien heb! Misschien wel lekker om te kijken op een herfstachtige dag met een stukje kaas met zelfgemaakte chutney.
Elk jaar is er wel iets dat het niet zo lekker doet. Dit jaar zijn het de late bieten. Normaal een makkelijk gewas maar deze zomer wilde het niet, het plantgoed liep in het onkruid en de zaaisels kwamen slecht op… Dus bij deze de laatste en ook nog eens kleine bietjes van 2025. Een mix van kleuren. Je kunt ze kort koken of rauw heel dun snijden en dan met een vinaigrette eten. Tijdens het oogsten zijn de mooie blaadjes bewaard zodat we er ook nog wat ‘snijbiet’ bij doen. Lekker om even kort te roerbakken als spinazie.
De zuurkool/ milde kimchi die afgelopen zomer is gemaakt kunnen we nu mooi meegeven terwijl de late Chinese kool nog even doorgroeit. Lisanne heeft in verschillende batches kimchi gemaakt. Het is dus een verrassing wat je precies krijgt. Kimchi/zuurkool is lekker op brood, tussen een tosti of bij een omelet als je een avond haast hebt en geen zin hebt om groente te klaar te maken ligt dit smaakbommetje op je te wachten in de koelkast. Fermenteren van restjes is iets dat we volgend jaar graag een keer met jullie delen in een workshop.
Venkel smaakt erg lekker met appel en walnoot in een salade. Dit jaar hadden we een prachtige oogst van onze bomen Golden Delicious, Bramley (een soort sneeuwwitje appel), Elstar en Sterappel. Het warme voorjaar en geen late nachtvorst waren een zegen. Afgelopen maanden zijn onze stagiaires elke ochtend op zoek gegaan naar appels en noten. Het is een indrukwekkende stapel kratjes geworden. Ook dus al wat noten voor in de salade. De noten zijn nog erg vers dus je kunt ze het best even roosteren om er wat meer smaak aan te krijgen.
Vorige week was ik de verveine vergeten te noemen. Ik hoop dat jullie er lekker thee mee hebben gezet. Je kunt het ook goed gebruiken als een vervanger voor citroengras. Deze week shiso of Japanse munt. Het is een gecompliceerde smaak met tonen van munt, kaneel en anijs. Het wordt in de Japanse keuken vaak gebruikt om kleine hapjes in te verpakken, een soort dolma zeg maar. Hiervoor moet je het blad eerst wat zachter maken. Dit kan door ze een halve dag in zout water te leggen of te blancheren.
We hebben nog veel sla in de tuin. Het groeit langzaam maar gestaag. Deze week nog een lieve kleine zachte eikebladsla.