


In de tuin ontstaan grote bulten. Paulo is flink aan het spitten en langzaam begint de oogst in de schuur op te stapelen. Eerst drogen de vers geoogste piepers in de grote ruimte waar ook de gereedschappen staan. Daarna gaan ze gedroogd in kratten in de donkere ruimte. In de aardappelen hadden we toch her en der phytophthora gekregen, een aardappelziekte, en dan is het goed opletten anders stinkt de hele schuur, vaak maar door 1 aardappel die rot is. Alle knollen die al een stukje rot hebben of echt kapot zijn gaan weg. Alle aangeprikte aardappelen gaan mee met de vrijwilligers of verdwijnen in de keuken om er een lekker gerecht mee te maken zoals bonensoep.
Ik zelf vind het maar moeilijk schakelen van koel naar heet naar koel naar weer heet. Ik word er erg slaperig van en dit briefje denk ik ook niet in een keer te kunnen tikken… Inderdaad na en uurtje op de bank en een pasta met een goeie salade van radijs, komkommer en wat valappeltjes weer met hernieuwde inspiratie aan de slag
In de kas groeien de paprika’s, komkommers, tomaten en aubergine lekker door. Maar buiten doen ze het dit jaar ook uitzonderlijk goed. De rassen die we met de rassenproef van stichting zaadgoed uitproberen zijn mooi. Aubergines: rond, lang soms erg stekelig maar ze lijken onze Hollandse zomer prima aan te kunnen. Bij de buitenpaprika’s zitten duidelijke een aantal favorieten. Ze beginnen langzaam te kleuren naar rood dus binnenkort ook een smaaktest!
Onder de komkommers groeit de waterspinazie weer mooi terug dus de zaterdag pakketten kunnen deze week deze leuke nieuwe groente proberen. Deze week hebben we niet voor iedereen hetzelfde dus het is een verrassing wat je in het pakket vindt.
In het sla bed zijn we weer aan de kropsla toegekomen. Elke paar weken zaaien we verschillende soorten sla zodat ze niet tegelijk klaar zijn, Eikebladsla is meestal het snelst, daarna kropsla en dan volgt de bataviasla. Voor de herfst hebben we wat stevigere knapperige slasoorten gezaaid zoals lollo rosso. In de herfst zijn de dagen korter blijft het vocht wat langer hangen en is sa sneller aangetast. Dus zaaien we sla met wat hardere celwanden die wat beter bestand zijn tegen schimmels. Ook in de kas was het best vochtig. Daar proberen we uit om met lavameel, een soort kalkpoeder de aangetaste planten te bestuiven. Als er dus wat wits op de aubergine of tomaat zit is het kalk. Dit was je er gewoon af.
De venkel groeit eindelijk weer zoals we willen. Mooi dik en met knalgroen loof. De voorjaarsteelt van dit gewas is altijd een beetje risicovol omdat de lange dagen ze aan het bloeien maken. Herfstteelt mits op tijd gezaaid geeft vaak dikkere knollen.
Lekkere venkel dus voor op de gril. Mijn favoriet. Snij de venkel zo dat de schillen vastblijven zitten aan de bodem. Bij een dunne venkel snij je meestal in de lengte door maar bij wat dikkere exemplaren kan het ook in de breedte. Vet de snijvlakken in met olie en leg op de grill plaat. Met 5 minuten heb je vaak mooie streepjes (wat een lekkere smaak geeft) en is de venkel al wat gaar. Draai het om en doe het nogmaals aan de andere zijde. Heerlijk bij een stevige kaas, vis of noten-burger.
Vanmorgen vonden we weer dikke rupsen van de koninginnepage op de venkel dus let graag goed op. Vind je er eentje dan mag ie weer terug op een andere venkelplant of op de worteltjes.
De selderij vinden mensen som een moeilijke groente. Het is wat stug en heeft een uitgesproken smaak. Helen maakte voor onze maandelijke teammeeting dit geweldige Perzicshe celery stew en serveerde het met rijst, liefst natuurlijk met saffraan rijst met geroosterde amandelen.
Boerenkool net als de palmkool van laatst zit bomvol antioxidanten. Lekker om te roerbakken en door een pastasaus te verwerken. Zoek je wat internationale inspiratie zoek dan naar gerechten met kale.
Leuk om zo met allerlei mensen samen te werken Vanuit ieders familie zijn er interessante recepten te delen. Zo gaf Jo ons dit Duitse recept voor sperziebonen soep:
500 g Sperziebonen (but can also be snijbonen or a mix), 2 onions, 3 medium-sized potatoes, 1 pack of smoked tofu, bonenkruid, pepper, salt, 2 laurel leaves, maybe a sip of lemon, oil f
(amounts are a rough estimation, cook with your gut feeling and taste now and then!)
Start by cutting the smoked tofu into small chunks. Start frying in some oil until crunchy on all sides. Then, put aside; we will put it in the stew later.
While the tofu is frying, you can start by removing the ends of the beans and cutting them into „mundgerechte“ pieces. Also cut the potatoes into pieces.
Then cut the onion into small pieces. Start frying the onion in a pot until it becomes see-through („glasig“ in German). Then add the potatoes and beans and cover them with hot water. Add salt, pepper, bonenkruid, and laurel leaves. Boil everything until it’s cooked. Add smoked tofu towards the end. Add salt and pepper as you like. Done!
It’s nice to eat with some good rye bread on the side. Guten Appetit!
(amounts are a rough estimation, cook with your gut feeling and taste now and then!)
Start by cutting the smoked tofu into small chunks. Start frying in some oil until crunchy on all sides. Then, put aside; we will put it in the stew later.
While the tofu is frying, you can start by removing the ends of the beans and cutting them into „mundgerechte“ pieces. Also cut the potatoes into pieces.
Then cut the onion into small pieces. Start frying the onion in a pot until it becomes see-through („glasig“ in German). Then add the potatoes and beans and cover them with hot water. Add salt, pepper, bonenkruid, and laurel leaves. Boil everything until it’s cooked. Add smoked tofu towards the end. Add salt and pepper as you like. Done!
It’s nice to eat with some good rye bread on the side. Guten Appetit!