Deze week in ons groentepakket: Chinese kool, veldsla, kropsla, verse knoflook, peterselie, krulandijvie en rabarber (en misschien al de eerste aardbeien)
Wat een heerlijke regen hebben we gehad. Alles ziet er direct weer fris en blij uit. Het gras heeft misschien nog een paar dagen nodig om weer echt groen te worden maar in de tuin voel je een soort opluchting. Ik heb zaterdag een dansje gedaan! Komende weken lijken wat wisselvalliger te worden. Fijn voor de plantjes en de natuur. Voor ons betekent wat meer wieden. De krulandijvie hebben we niet gewied omdat we die gaan oogsten. Dat wordt een soort schatzoeken.
Helen is vanmiddag met 4 meiden heel stoer achter aan de slag gegaan en de bietjes, prei schorseneren zijn weer herkenbaar! Voor zijn de bedden voor de zoete aardappelen klaar en ook de stekjes zijn nu zo groot dat we ze met een gerust hard kunnen uitplanten. Vorig jaar hadden we alleen maar paarse stekken maar dit jaar gelukkig vooral oranje. Die vind ik zelf het lekkerste.
Uit het kolenbed hebben we heerlijk grote Chinese kolen geoogst. Prachtig wit en lichtgroen. Met de buitenste bladeren heeft Mirjam kimchi gemaakt. Die komt in de loop van het jaar vast nog een keer langs.
Wat we ook volop hebben geoogst is de veldsla. Naast een lekker blaadje in de sla smaakt deze nootachtige sla ook goed in een stamppotje of door de pasta met wat kappertjes en rode peper. Op de plek van de veldsla is direct de volgende teelt ingeplant. Er staat nu edamame in het gelid.
Een mooie gewone kropsla voor een salade of in een
slasoepje. De krulandijvie kun je lekker als een andijvie behandelen en in een stamppot of roerbak gebruiken maar deze variant wordt ook vaak voor slade gebruikt voor zijn mooie ingesneden blad. Vooral het hart is heerlij zacht.
ik vond op internet een super leuk recept. Ik heb het nog niet geprobeerd maar hij staat voor do nderdag op het menu:
gevulde krulandijvie
In de kas is de knoflook al klaar dus super mooie verse knoflook die ruimte maakt voor de aubergines. wat ook plaats moeten maken voor aubergines is de peterselie. Dus een lekker kruidig pakket.
Omdat we dit jaar enorm veel rabarber hebben nog een keertje deze voorjaarsgroente.
Ja een groente, Het zijn eigenlijk de bladstelen die we eten. En er zijn ook
hartige recepten mee hier een linkje naar leuke recepten uit de Libelle. Hoewel ik zelf een jammetje of taartje prefereer.
Vanavond, maandag 26 mei om 20U in de tuin een rondleiding door Helen en mij, Esther.
neem gezellig geïnteresseerden mee.
Volgende activiteit voor in de agenda is woensdag 18 juni MIDZOMER POTLUCK : gezellig met elkaar eten en dwalen door lange avond in de tuin met (als het nog wat regent) een lekker vuurtje.