De overvloed aan courgette zet door! Naast een courgette krijgen jullie
er deze week een patisson bij: ze smaken als courgette heel mild maar
wel met hun eigen accent. De pitten en het zachte vlees daarom heen kun
je wegscheppen of gebruiken in een roerbakje. De overgebleven ‘bakjes’
kun je vullen of gewoon lekker gebruiken in stukjes net als courgette.
Ook gegrild als lauwwarme salade is geweldig.
Gisteren zijn er wortels voor jullie geoogst en de opkomst is mooi, we
hebben 12 grote kratten vol. Deze keer geven we ze mee als een wat
“groffer” ongewassen product, wat overigens de bewaarbaarheid juist
enorm helpt. Daarvoor is het wel fijn om het loof eraf te halen, die
weer heerlijk kan zijn als basis voor een pesto of soep. De wortels zelf
zijn niet van enorm formaat, maar heerlijk smakelijk, ik gebruik ze het
liefst ongekookt in een salade. Voor die salade geven we jullie deze
week net iets anders mee: sla mix! Naast kroppen sla is er in de tuin
nog veel ander heerlijk eetbaar groen te vinden; we maakten voor jullie
een mix van eikenbladsla, nieuw-zeelandse spinazie, rucola,
hertshoornweegbree, snijbietblad, amaranth en melde, en zomerpostelein.
Heerlijk om een smakelijke en mooie salade mee te maken. Niet al te lang
te bewaren.
Na de snijbonen proberen we deze week iedereen van sperziebonen te
voorzien. Laatst leerde ik dat de naam sperzieboon een afgeleide is van
‘aspergieboon’, omdat deze boontjes in Nederland oorspronkelijk op een
zelfde manier werden gebruikt als de asperge – met gesmolten boter en
nootmuskaat. In de zakjes bonen vind je ook een takje bonenkruid, dat
een lekker pittige smaak die enigszins lijkt op tijm kan toevoegen aan
een bonengerecht. Het helpt met de verteerbaarheid van bonen, maar kan
ook heerlijk zijn met kool.
Met de palmkool luiden we stiekem al een beetje de
naderende-herfst-klok… Mensen zijn vaak verbaasd hoe vroeg we boerenkool
en haar broertje cavolo nero oftewel palmkool hebben, het is een fijne
plant waarvan we meestal kunnen blijven plukken vanaf ongeveer nu tot
laat in het najaar. In principe zouden ze pas aankomend voorjaar
beginnen met bloeien en zorgen we zo voor een extra vroege bloeier in de
bloeiboog, maar dit jaar lijkt de palmkool te hebben besloten het wat
vroeger te doen en de bloei al in te zetten. Het is ieder jaar weer net
even anders…!
Ik ‘strip’ de bladeren van de palmkool zodat het blad gescheiden is van
de groffe steel, als je de nerf niet te taai vind kan je er ook voor
kiezen dit niet te doen en die gewoon mee te snijden. Snij in strips en
doe het door een roerbak of door de pasta.
Vanaf volgende week is Esther er weer voor de oogstbriefjes, dus wil ik
bij deze ook alvast laten weten dat ik na superleuke 2 jaren binnenkort
afscheid van de Ommuurde Tuin ga nemen. Ik ben er tot eind augustus nog
om jullie pakketten te vullen en te werken in de tuin, en daarna ga ik
verder op zoek naar een volgend avontuur. Dat betekent niet dat ik er
helemaal niet meer zal zijn, want ik kom zeker nog langs als bezoeker –
maar in de vorm van tuinder en oogstpakketten verantwoordelijke zit mijn
tijd hier er dus bijna op, en wil ik jullie allemaal bedanken voor het
mogelijk maken van deze unieke werkplek en alle gezelligheid tijdens de
oogstdiners en samenkomsten!
Tot ziens en eet smakelijk!


