



St Jan, rogge en uitjes
St Jan, 24 juni een Christelijk moment voor midzomer. De zomerzonnewende wordt op veel plekken gevierd. Vooral in de noordelijke landen is het een belangrijk moment er is immers een steeds groter verschil tussen de daglengte in de zomer en de winter naar mate je noordelijker komt. Want hierna keren we terug naar de lange nachten van de herfst en winter. In de landbouw ook een belangrijk moment en daarom vind je de naam ook terug bij veel gewassen zoals st. Jansrogge of het st. Jans uitje. De afnemende dagen zorgen ervoor dat de groei wat afneemt. Nog even en we kunnen als tuinders ook weer wat gaan uitademen. De groei is er dan uit. Het snoeien van hagen heeft nu meer zin omdat er minder knoppen zullen gaan uitlopen. Nu geplantte sla zal minder snel willen gaan bloeien en ook andere voorjaarsgroenten kunnen nu met een gerust hart gezaaid worden.
Met de de langste dag en nu dus korter wordende dagen verandert er in de tuin ook veel. De bedden van veel vroege groenten zijn leeg en worden opnieuw ingeplant voor oogst in augustus en later. De aardappelen beginnen te sluiten, pompoenen beginnen te “lopen” en de tuinbonen zijn van het land. Het is een indrukwekkende hoop tuinbonenplanten geworden! De tuinbonen kunnen we daarna makkelijk zittend eraf plukken. Op het land maken we de bedden leeg zodat de suikermais weer meer ruimte en licht krijgt. Het hoge ras dat we dit jaar hadden kweekt werkt minder goed dan de lagere rassen tuinbonen als je het wilt combineren met iets anders zoals suikermais. Volgend jaar toch weer aquadulce of een andere combinatie vinden.
Tuinbonen zijn al heel lang in ons dieet. Deze bonen hebben een wat bitter velletje dat niet iedereen lekker vindt. Je kunt ze dan dubbel doppen. Het eerste doppen is de zachte peul eraf halen. Je houdt dus maar weinig over van die hele grote bult tuinbonenplanten. Gelukkig zijn de planten erg gewild voor de compost hoop. En zo is het ook voedsel voor het bodemleven en voor volgend jaar.
St Jan is ook de laatste dag dat je asperges en rabarber oogst. Vanaf nu moeten ze hun energie gaan gebruiken om zichzelf, hun wortel te versterken en zo volgend jaar opnieuw oogst geven. Aan de koffie tafel vertelde iemand over een heel lekker recept dat die had gegeten. Rabarber-Bietensoep. Ik kreeg er meteen zin in. Dus deze week de laatste rabarber en nog een keer bietjes.
Ik weet nog niet of er genoeg radicchio of koolrabi is voor iedereen dus vandaar een of-of in dit briefje. Pas morgen tijdens het oogsten weten we het zweker. De radicchio is een klein rood/wit kropje die wat weg heeft van rode kool. Het is licht bitter en ik vind het heerlijk met blauwschimmel kaas en peer. Nu is dat laatste niet helemaal meer in het seizoen dus dan gebruik ik iets anders zoets, gebakken appeltjes, knolvenkel of sinaasappel. Of gewoon een zoete dressing met honing en hazelnoten.
De kropsla heeft het net als de ijsbergsla wat moeilijk gehad met de hitte dus wordt het een verrassing wie kropsla en wie batavia sla krijgt. Die laatste doet het echt heel goed tijdens hete dagen en dat terwijl hij toch donkerder van blad is en warmer zou kunnen worden. Tijdens het weekend heb ik veel salade gegeten. Helaas was ik de dressing vergeten maar met wat rode besjes kregen we niet alleen een mooie salade maar ook een lekker zuurtje. Pluk in de tuin gerust eens wat goudsbloemen of korenbloemen voor op je zomerse salade!
In de tuin zien we vaak bijzondere insecten maar nu wel een bijzondere slimme… Een spin heeft een web gemaakt voor de nestel plek van de wilde bijen. Niet zo leuk voor de bijen dus ik ga deze ingenieuze constructie toch maar afbreken.
Het midzomerdiner vorige week woensdag was een gezellige bijeenkomst. We hadden vier tafels in een lange rij klaargezet. Toen er om kwart voor zes nog niemand was dachten we dat we ons vergist hadden en dat we met zijn drieen heel veel ruimte zouden hebben. Om zes uur begon het vol te stromen en uiteindelijk zaten we met zijn 25en heerlijk te dineren tijdens een zwoele avond. Bij de rondgang door de tuin hebben we de hazelwormen nog bewonderd en de eerset frambozen en de laatste aardbeien gesnoept.
Komende weken is het heel druk met het plukken van bessen, schoffelen en wieden. De warmte en zomerse buitjes zorgen voor een onkruidexplosie! Kom graag eens een paar uurtjes mee helpen. Je kunt op doordeweekse dagen altijd binnenlopen tussen 8:30 en 16:30.


