natte groenten en de eerste bietjes

natte groenten en de eerste bietjes

Wat een weekend en wat een dinsdag. NAT!!! We hoeven ons niet meer druk te maken over beregening en de groenten groeien lekker door.
Op dinsdag hebben we een fijn team met de vrijwilligers Luuk, Anja en Jorika. Zij oogsten vaak de arbeidsintensieve dingen zoals de kruiden en de blaadjes. En we hebben ook extra handjes met Esra en Jo waardoor Dana en ik ook nog wat tijd overhouden voor socials en natuurlijk het wekelijkse briefje. In de tuin zijn weer wat lege bedden ontstaan maar het plantgoed staat al te wachten. Nieuwe ladingen sla, paksoi, bietjes, koolrabi en kruiden zijn gezaaid en opgekomen in de nursery en staan nu buiten af het harden.
Hoera!! De eerste bietjes van het jaar zijn op formaat. Met loof dat je ook nog prima kunt roerbakken als een soort spinazie. De eerste bietjes zijn superzoet. Ik maak er graag gewoon blokjes van. Kook de bietjes in de schil zo’n 15 minuutjes. Je veegt het schilletje er daarna zo af. Snij in de vorm die je woilt zodat je zo min mogelijk “bloed” verliest. Deze super food zorgt voor een betere zuurstofopname in je bloed waardoor je inspanning beter kunt volhouden. Geliefd onder topsporters dus.
De sla, nog steeds in overvloed, is deze week Romaanse en  Batavia sla. Die laatste is  een hele mooie stevige sla met bruine buitenranden. Decoratief en heel goed bewaarbaar. Eet hem lekker op van buiten naar binnen. De andere sla is Romaanse sla. Lekker stevig om te grillen en te gebruiken in een roerbak of lauwwarme salade. Nu er zoveel sla is hoor ik ook erg creatieve recepten zoals in de stamppot of door de couscous.
Amsoi zijn de grote bossen bladeren. Let op zelf meenemen aan de crocussstraat. Het paste niet meer in het kratje. Het is een bladmosterd, dus pittig blaadje die ook wel wasabino wordt genoemd. We Dana en ik, bedenken dat we er een leuke ‘Aziatische’ pesto voor bij noedels van gaan maken. In Suriname is het ook een heel bekende groente. Het is daarheen gebracht door mensen uit India. Ik zag een interessant recept waarbij het gekneed wordt met zout en suiker dan laat je het wat uitlekken en daarna bak je het met wat knoflook en olie. Eventueel op smaak brengen met ketjap, lekker met rijst en een rendang of babi. Stampen met piepers kan natuurlijk ook!
Peultjes! We plukken ze al een tijdje maar er komt vaak niet zoveel af. Nu beginnen de planten al tekenen te geven van het einde van het groeiseizoen dus hebben we ze opgespaard om iedereen een handje te kunnen geven. Over twee weekjes is het midzomer wat een verschuiving in de tuin betekent. De peulen en erwten zijn dan klaar met groeien. De asperges en rabarber worden niet meer geoogst en vaak zijn de aardbeien rond die tijd ook op hun retour. Het luidt de tijd van de bessen in die al volop aan de struiken hangen te rijpen.
De bosui tussen de venkel was mislukt maar de gezaaide bosuitjes of stengelui deden het dit jaar erg mooi. Die vinden jullie dus in het pakket dit keer. Bosui is eigenlijk overal wel lekker bij of door. Ik ben zelf niet zo gecharmeerd van rauwe ui maar als ik het in azijn leg kan ik het veel beter verteren. De bosui met de koriander gaven me ook een leuk idee om de amsoi als het buitenblad voor een springroll de gebruiken met rijst mihoen erin. Een soort omgekeerde springroll dus. Gebruik dan wel de zachte bovenste bladeren van de amsoi. Misschien wat heel fijn gesneden rode biet voor kleur erbij… Dat wordt een creatief do-it-yourself diner vanavond.
Koolrabi groeit als kool. Zeker nadat we gewied hadden. Voor het wieden miste de plantjes het licht een beetje. De koolrabi heeft soms een scheurtje want als je zo snel groeit gebeurt dat wel eens zeker als er dan net een slak een hapje neemt. De smaak van koolrabi lijkt op die van broccoli. Dus gebruik hem gerust in quiches als vervanging. Lekker met blauwschimmelkaas of hardgebakken gerookte tofu blokjes. Omdat je er mooie dunne plakken van kan snijden zie e veel creatieve recepten met koolrabi zoals torentjes met geitenkaas of heel dun geschaafd tot bloem gevouwen. Ik hoop dt ik jullie zo prikkel voor mooie foto’s in de groepsapp!