pumpkinsoup on the fire
Mmmm, de zoete smaken van de herfst verschijnen weer op ons bord. Mooie lichtbruine butternut pompoenen die weinig zaad bevatten en witte pastinaken.
De Butternut kun je gewoon in een pompoensoep verwerken maar hij is ook heerlijk in dunne reepjes op de pizza. Of zelfs als lasagnebladen; ik jullie straks een lasagnerecept met boerenkool wil geven dus daar gaan we even niet op verder. Nu zijn er mensen die niet genoeg krijgen van lasagne maar ik hou het bij hooguit eens per week. Butternut in blokjes kun je ook goed aanbakken met een uitje en knoflook rustig bakken tot het carameliseerd en dan met een frisse salade en wat noten heb je een super gezonde maaltijd.
butternut squash
Ik kook vaak op Papendal en daar raden ze 500g groenten en fruit per dag aan. Dat is veel! maar met een maaltijd zoals hier boven waarbij je geen pasta, aardappelen of rijst als vulling gebruikt gaat het een stuk makkelijker! Ook een soepje maken van de restjes van gisteren geeft je een makkelijke groenteboost halverwege de dag.
In de tuin wordt veel gekookt de laatste en komende weken! Met deze mooie nazomer zijn het genoeglijke avonden waarbij we op open vuur een deel en soms zelfs een volledige maaltijd bereiden. Zoals hierbij boven een pompoensoep met heel veel knoflook want de kokkin is chinees en volgens haar kon er niet genoeg in. Ze gebruikte 10 teentjes knoflook, 2 ui, 2 paarse pepertjes, 1 kg pompoen, zout en wat peterselie. Het was heerlijk!
De pastinaken kunnen enorm worden. Lekker om er frietjes van te maken en te eten met zelfgemaakte mayonaise. Maar ook als basis voor een romige pittige soep met gember en mierikswortel. Fruit daarvoor 2 uien tot ze zacht zijn voeg 300g pastinaak in blokjes, 2 cm gember in stukjes toe en 500ml water of bouillon. Kook het geheel 15 minuten en pureer het tot een mooie gladde soep. Serveer met een beetje mierikswortel voor de extra bite.
De boerenkool staat er al sinds juli prachtig bij. We oogsten de boerenkool ook in de zomer. In de hele wereld wordt cale gegeten ook op plekken waar geen vorst ooit komt. Je gebruikt het als een lekkere smaakvolle kool in sauzen en soepen. Omdat het heel veel antioxidanten bevat is het super gezond. Je vindt op internet veel recepten voor smoothies en zelfs voor chips. Hiervoor frituur je het niet maar bestrijk je de blaadjes (zonder nerf) met wat olijfolie en dan bak je ze in de oven. Maar ik maak er graag lasagne mee. Hiervoor gebruik je voor de rode saus: een flinke bos boerenkool zonder nerf en in reepjes gesneden, 2 uien en 4 teentjes knoflook fijngesneden en gefruit, 1 potje ansjovis 75g, 400g gepelde tomaten in blokjes, 1/2 rode peper, 1 bos peterselie en een bosje winterbonenkruid (of tijm of oregano) gewassen en de blaadjes gestript. Laat dit met elkaar 15 minuten pruttelen terwijl je een bechamelsaus maakt van 75g gesmolten boter, 75g bloem erdoor geroerd en dan 1 lt melk (en water) rustig beetje bij beetje toevoegen onder goed roeren,dan 10 min laten pruttelen en opmaak maken met zout en zwarte peper. Vul dan een ovenschaal met laagjes belhamel, pastavellen, rode boerenkool saus en herhaal dit. Eindig met een laag bechamelsaus en strooi er nog wat harde pittige kaas over. Zet de schaal 45 min een oven van 175 graden.
Cale in different shapes and colors
We telen deze kool natuurlijk ook weer in allerlei varianten, paars, rood, zwart (palmkool) en een Russische variant die er tussenin zit. De Groene variant is een oud ras leeuwerikstongen omdat ze zo mooi smal zijn. Vind je het toch een beetje raar en wil je gewoon stamppot eten, strip de bladeren dan en stop ze in een een plastic zak in de diepvries. Kruimel ze als ze bevroren zijn in stukjes en voeg op het laatst aan de kokende aardappelen toe.
De salanova zijn prachtige kleine kropjes, lekker in een ceasarsalad. Maar ook in allerlei andere combinaties want het kopje blijft lekker stevig.
22 september is er weer een oogstfeest in de tuin van 10-17. Jullie zijn van harte welkom! Dit jaar worden er weer mini-workshops gegeven waar kinderen en volwassenen iets moois kunnen maken met vilt of speksteen. En natuurlijk geven we rondleidingen als jullie wat meer willen weten over de plek of de groentes die jullie elke week in het pakket vinden.
Eet smakelijk,
Esther, Marieke, Elske en Esther