Vanmorgen begon de dag koud en zonnig. Verderop in het beekdal was al vorst aan de grond. Bij ons gelukkig nog niet. De zoete aardappel ziet er wel een beetje zielig uit. Die houd niet van lage temperaturen dus gaan we er van de week uithalen.

De andijvie daarentegen vindt het allemaal prima en groeide lekker door de laatste weken. Andijvie en zo’n regenachtige middag vraagt bij mij om lekkere stamppot of ovenschotel.

Andijvieschotel: Kook 500g kruimige aardappelen, snij een grote ui fijn, snij de andijvie in reepjes. Verwarm de oven voor op 250 graden. Stamp de aardappelen met wat melk en boter (en zout en zwarte peper) tot je een lekkere stevige aardappelpuree hebt.
Fruit de ui in wat boter of olie en als die glazig is strooi je er wat bloem over en roer het door. Bak nu de andijvie een paar minuten mee tot die zacht is. Breng alles op smaak met wat zout peper en evt nootmuskaat voor de nostalgie maar wat gerookte paprika poeder is ook erg lekker.
Doe eerst de andijvie en dan de aardappelpuree in de ovenschaal. Bestrooi alles met geraspte kaas. Heb je hongerige, sportende pubers maak dan kuiltjes in de puree en breek daar een ei in. Wat zout of een druppel tabasco erop en dan 20-25 minuten in de oven zetten.

De peertjes komen van de eeuwen oude Beurre Alexandre Lucas. Hij heeft dit jaar echt supergoed gedragen. De peertjes kun je lekker stoven. Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten en kook ze kort (15 min) tot ze zacht zijn. Lekker om wat suiker en een kaneel stokje aan het kookwater toe toevoegen of een geplette peul kardemom en wat vanille voor een ander winters smaakje. het past heel goed bij een chocolade mousse. Bewaar de peertjes in de koelkast. Ze zijn namelijk niet geplukt maar uit de boom gewaaid en dan kunnen ze wat gekwetst zijn. in de koelkast blijven ze langer mooi.

We vonden ook nog een cocon van een vlinder op een van de peertje. Waarschijnlijk een Meriansborstel. Deze punky rups zien we de laatste weken vaker door de tuin wandelen.

De laatste wortels zijn een mix van paarse en oranje wortels. Lekker als puree, gebonden met wat maizena en een beetje amandelroom en met zout, rode peper en citroentijm op smaak gebracht. Met een spuitzak maak je er leuk toefjes van en dat kusje dan garneren met een takje tijm.

Uit de kas komen de nog wat tomaatjes die zij lekker bij de veldsla. Dit was het eerste jaar dat ik zelf de veldsla voor zaaide en het is toch minder goed gegroeid als de veldsla die ik normaal als plantgoed binnen kreeg. Dus het is niet heel veel per persoon helaas. Volgend jaar gaan we het dubbele zetten. Ik hou van de notie smaak van veldsla lekker met blokjes kaas, walnoten en een zoete dressing.

De kooltjes zijn een hergroei van de spitskool en Savooie kool van van de zomer. Een mooie manier om een tweede oogst te hebben. Tussen de kooltjes zaaien we ook een groenbemester zodat we de bodem ook nog eens verwennen. De kooltjes kun je halveren en grillen. Ve het snijvlak in met wat olie en bak de kool in een grillpan. Leg ze hierna in een ovenschaal om na te garen. Misschien zit er ook wel een koolrabi in het pakket, deze kun je ook goed grillen in plakken.

De herfstvakantie valt dit jaar in de laatste week van het oogstseizoen. We hebben 22, 23, 26, 29 en 30 oktober een theatervoorstelling in de tuin WEet door Edith Kostelijk. Ze heeft een interactief theaterprogramma in de tuin gemaakt vanuit WOEST & BIJSTER. In de hele omgeving zijn die week leuke voorstellingen bij te wonen en kunstwerken te bezichtigen. Geïnteresseerd? Via deze link en op onze website vind je meer informatie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan