voorjaargroen met IJsheiligen

Jaaah Dana is geslaagd voor haar Proeve van Bekwaamheid! Dat het wel goed zat was eigenlijk wel duidelijk. Met een plek in het tuinteam was het voor de examinator vooral een goed gesprek en interessant om te zien wat de Ommuurde Tuin inhoud en hoeveel Dana er al over wist te vertellen. We hebben er nog een lekker ijsje opgegeten want het was errug warm.
 

Het lijkt al volop zomer. Het is warm op het land en we hebben hard gewerkt deze week. De courgettes zitten in de grond en morgen hopelijk ook de pompoenen. Sla groeit welig op allerlei bedden.

Helen heeft afgelopen weekend heel erg veel bloemen geplant in vak 11 waar we dit jaar allerlei eetbare bloemen telen. Spannend blijft het om die kleine plantjes toe te vertrouwen aan de grond en de warmte van de volle zon. Na 25 jaar blijf ik me verwonderen over de groeikracht van planten. Zo’n heel klein zaadje waar een enorme plant uit kan ontstaan.
 
Elk jaar proberen we wel iets nieuws uit. Dit jaar doen we mee met een rassenproef voor buitenpaprika en buitenaubergine. Ook heb ik een aantal nieuwe rassen resistente tomaten gezaaid hoewel als het zo droog blijft we van elke soort een prachtige opbrengst kunnen verwachten. In de kas zijn de komkommers, tomaten en aubergines al geplant. Wist je dat de tomaten al gauw 8 meter lang worden in de kas?
 
In het pakket een aantal dezelfde groenten als vorige week. De teelt is heel goed gelukt dus we kunnen nog een keer spinazie oogsten en rucola. Deel graag wat leuke recepten in de app of signalgroepen. Ik maakte met een rode ui kikkererwten en spinazie een heerlijke stoofpot op smaak gebracht met harissa-kruiden en extra rode peper. Lekker bij polenta zoals Lisanne maakte op het oogstdelersdiner. Over gezellig samen op de tuin! Maandagavond 26 mei is er voor jullie een kruidenrondleiding om 20u zodat je wat vertrouwder kunt worden met waar je wat kunt vinden als je kruiden gaat oogsten. Ervoor organiseren we om 19:30u een inloop met thee en koffie en wat lekkers erbij (Wie wil wat bakken?) waarbij we gezellig samen kunnen kennismaken.
 
De sla gaat er bij ons eigenlijk wel elke dag in. Lekker bij de maaltijd of op brood. Als maaltijdsalade met wat overgebleven pasta met een pesto van rucola met zonnebloempitjes.
Vorige week hebben we ook bonen gezaaid! Een leuk werkje om ze voor te zaaien in kluitjes. We hebben veel muizen in de bedden en als we direct zaaien is er een grote kans dat er niets of maar eentje opkomt. Dus nu eerts een 2 weekjes in de kas en dan kunnen ze naar buiten. We hadden nieuwe bonenstokken besteld en het wordt spannend of ze erop tijd gaan zijn. Iets met vertraagde schepen enzo.
 
Uit de voorraad krijgen jullie deze week aardpeer. Een hele zoete knol maar weer heel anders als de yacon. Aardpeer blijft niet stevig als je hem in de oven stopt maar is gecarmeliseerd heerlijk nootachtig van smaak. Schil of boen de aardpeer goed schoon en gril de peertjes in kwarten in een oven bij 180 graden. Meestal een 30 minuten. Lekker met rozemarijn en tijm en wat knoflook.
Nog iets uit de voorraad is de pastinaak of bataat. Van beiden is niet genoeg dus het wordt een verrassing wat je krijgt. Beide ook lekker met de aardpeer uit de oven of in een soepje.
De kervel is echt een voorjaarsgroente, de geurige blaadjes zijn geweldig in soep. Helder met paddestoelen en bonen of traditioneel in een gebonden soep.
 
We proberen dit keer de mensen die geen asperge kregen vorige week asperges te geven maar de groei is met de koude nachten vorige week toch weer helemaal naar beneden en we oogsten maar 2 kilo per dag. Mocht je deze week niet een van gelukkigen zijn dan komt het de komende weken een keertje.
 
Verder nog de aankondiging van de plantgoeddag komende zaterdag. Een gezellige drukke dag waarop we allerlei potplantjes verkopen voor iedereen die mooie planten voor de moes/kruiden of vlindertuin wil. Voor jullie oogstdelers betekent het dat het wat druk kan zijn. We kijken of we jullie pakketten ergens neer kunnen zetten tijdens de zaterdag zodat je er makkelijk bij kunt.