Het is nog steeds geen mei maar april doet wat hij wil… Er zijn ondertussen al zoveel groenten en kruiden klaar dat we deze week een pakket nog een extra pakket kunnen maken voor onze oogstdelers met LENTESALADE-MIX, PAKSOI, KORIANDER, BOSKNOFLOOK, AARDAPPEL EN EEN BEETJE BIMI EN RADIJS. Volgende week starten we het seizoen met een voorjaarsdiner voor onze oogstdelers op 2 mei. Lisanne maakt samen met vrienden met ingredienten uit de een heerlijk diner voor jullie.
In de salademix vind je verschillende blaadjes en bloemen: veldsla, winterpostelein, rucola, varkenskers. Haal je op in de tuin dan kun je naast de kas ook wat viooltjes plukken voor erop.
We wassen de groenten maar er kan natuurlijk altijd nog wat zand in zitten. Zeker na die buien van afgelopen week. Veldsla snij je het best even los bij het kontje dan vallen bij het wassen de zand korrels er het best uit. Wil je salade wat langer vers houden bewaar ze dan in een afgesloten (plastic) doos of waterdichte zak.
De paksoi is prachtig en zo vroeg! De laatste week zijn er helaas wel wat gaten in gekomen door slakken. Maar zo’n blaadje met een gat smaakt nog steeds heerlijk.
De koriander is in de kas gegroeid en de blaadjes zijn zacht en mals. Buiten wordt de eerste planting ook al steeds groter. Ik hoop dat de slakken er dit jaar afblijven…
Samen vraagt dit natuurlijk om een lekker oosters recept. Een roerbak met wat ui, rode (Koreaanse) peper en/of een thaise curry, paksoi met verse koriander en wat fijngesneden bosknoflook. Serveren met rijst en knapperig gebakken tofu bijvoorbeeld.
Uit de voorraad komen deze Alouette aardappelen van vorig jaar. Sommigen hadden in de koelcel al door dat het voorjaar werd dus hebben wat knopjes gekregen. Die kun je er gewoon afvegen. Boen de aardappel en rooster ze lekker in de oven. Fijn met wat salade.
De bimi of aspergebroccoli plukken we nu elke dag. Niet kilo’s tegelijk dus we hebben wat gespaard zodat we ierdeen een klein beetje vand e groenten kunnen laten proeven. In de bloeistengels van kolen zitten ongelooflijk veel vitaminen en mineralen. Heerlijk zoet en gezond dus. Stomen, roerbakken, grillen alles kan maar eet ze snel op. ik maak graag een schotel met geroosterde aardappeltjes, bimi, kikkererwten wat kruiden en strooi er dan wat sesamzaad of feta op. Nog even ‘afbakken in de oven en lekker oppeuzelen met sriracha mayo.
Vorige week kregen we bezoek en hulp van de internationale schakelklas van het Pantarijn. 16 man/vrouw sterk uit alle hoeken van de wereld kwamen de tuin bekijken, leren over wat er allemaal leeft in de tuin en waarom we groenten verbouwen op de manier waarop dat doen, agro-ecologisch. Een leerling kende dit woord zelfs want hij kwam uit Zuid-Amerika waar dit een heel gewone term is. Na een rondleiding en tuinlimonade sloegen ze aan het werk en kwamen de aardbeien planten langzaam onder het onkruid tevoorschijn. Ook heeft een groep een nieuw CGN-bed aangelegd waar we dit jaar weer allerlei oude rassen gaan telen en laten zien.
In de tuin hebben we de afgelopen weken allerlei weer gezien, warm en droog en nu dus heftig nat. Heerlijk want de beregening kan weer uit en voor ons is iets meer vocht ook fijn werken. Helaas kwamen met de regen ook de door ons dood gewaande slakken weer tot leven…
Vorig jaar was er in Nederland een ware slakkenplaag door de warme natte winter. Zo’n winter hadden we dit jaar ook. Gelukkig hebben we tot nu toe vanaf half februari droog weer gehad. Maar na twee dagen regen vorige week rapen we elke dag weer honderden slakken. De jonge plantjes van kool, venkel, selderij en wortel zijn hun favoriete voedsel. Langs de paden zijn de jonge plantjes het meest kwetsbaar want de slakken verschuilen zich tussen het gras. Na het herplanten van een groot deel hebben we toch besloten wat biologische slakkenkorrel te strooien. Het liefst doen we dit niet want we laten de natuur liever een evenwicht zoeken en gebruiken zo min mogelijk input van buitenaf maar na vorig jaar weten we dat slakken echt ernstig in de meerderheid zijn en de vogels, padden en glimwormen er niet tegenop kunnen eten, zelfs wij niet met ze wegvangen. Vorig jaar zijn we duizenden zaailingen kwijtgeraakt vandaar dat we gespecialiseerd zijn geraakt in slakken opsporen en wegvangen maar zelfs dan houden we veel te weinig voor jullie over als we de plantjes aan de rand van het bed niet extra beschermen. Deze helaas erg lelijk blauw gekleurde zoutkorrels (zodat je niet snel teveel strooit) zijn niet gevaarlijk voor iets anders dan een slak. Anders hadden we ze natuurlijk niet gebruikt. Als de slak een korrel eet kruipt hij in de grond weg en wordt weer voeding voor het bodemleven.
Een lang verhaal want ik vind het zelf niet leuk die korreltjes te gebruiken…
In de tuin zaaien en planten we maar door. Al de bedden zijn bijna gevuld. De pompoenen en courgettes zijn vorige week gezaaid en beginnen net op te komen. Hopelijk planten we komende week de kas vol met tomaten en komkommers. Zelfs de aardbeien bloeien al!! Dat betekent dat we er snel stro onder moeten gaan leggen zodat de jonge aardbeien geen schimmels krijgen. Een leuk klusje waar we wat extra handen zouden kunnen gebruiken. Dus kom graag meehelpen!
1 reactie. Plaats een nieuwe
Very good https://is.gd/N1ikS2