hi hi tuinbonenbillen! De tuinbonenoogst is een jaarlijks feestje. Het is een indrukwekkend gewas maar eind juni is het gewoon klaar. Dan plukken we alle tuinbonen in een keer eraf. Meestal vinden we wel een leuke kromme boon of een draaier maar dit jaar hadden we een boon met billen. Zeer fotogeniek vond ik.

Ik dop de tuinbonen graag dubbel. Veel werk maar het is toch ook wel heel lekker. Andere mensen vinden dat schilletje juist zo typisch tuinbonen smaak geven. In ieder geval heel typisch is het bonenkruid dat we erbij doen. De etherische oliën in dit kruid zorgen voor een makkelijker vertering. Het is trouwens ook heel lekker in een tomatensaus met de courgette. Dubbel doppen doe je het makkelijkst door de gedopte bonen even te blancheren en dan het velletje eraf te halen. Laat je ze te lang koken dan is het binnenste boontje te zacht en knijp je m stuk. Heel lekker vind ik de tuinbonen door een couscous. Daar past dan ook wel wat heel fijngesneden courgette bij, een uitje wat bonenkruid en munt. Mmmmm

Het waren bijzondere dagen met wind, regen en zon. Vocht en warmte zorgen voor heel veel groei. De kruisbessen moeten er dan ook ineens af dus we zijn flink aan het plukken geslagen. De door het weer al aangetaste bessen gaan de vriezer in voor de jam maar gelukkig is er meer dan genoeg over. Kruisbessen zijn zo lekker, net weer anders dan de rode bes, veel zoeter, als je ze dan wel op het juiste moment plukt en niet rauw zoals vaak in de winkel ligt. Lekker in een kruimeltaartje of op een cheesecake, echt wat anders dan de bekende frambozen of aardbeien.

De raapsteeltjes kunnen mooi met wat oude aardappelen in een stamppot. Lekker met wat patak-curry erdoor voor een oosters smaakje. Maar er zijn toch al nieuwe aardappelen? Ja maar nog niet uit de ommuurde tuin. Nog heel even geduld want volgende week gaan we de eerste aardappelen rooien.

Paksoi vispaketjes
Snij het bovenste deel van de paksoi. Snij het dikke stuk nerf eruit zodat je een blad krijgt met een smalle reep eruit gesneden. Fruit wat ui en een teentje knoflook, wat reepjes gele paprika en reepjes wortel er op het laatst een minuutje bij doen. Maak de groenten opsmaak met sojasaus en rode peper vlokken (Koreaanse kimchi-pepervlokken zijn niet zo heet). Leg een blad in een anti aanbak muffin vormpje en leg er een beetje groenten op en een stukje zalm of kabeljauw. Vouw het pakketje dicht en steek het vast met een cocktailprikker. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden lekker bij rijst en een zeewier salade of bij een BBQ.

Gisteren had ik naar een picknick courgettes meegenomen, als alternatief voor komkommer met een lekkere dip van kruidenroomkaas was het een succes. Snij of schaaf de courgette in dunne plakken, besmeer ze met kruidenroomkaas, of een lekker vinaigrette en rol ze op. vast prikken en klaar. Wel echt verse courgettes hiervoor gebruiken. Ook de ronde courgettes in maantjes gesneden zijn lekker om mee te dippen.

In de tuin begint het wiel van het jaar te draaien. De laatste peulen worden geplukt en daarna maken we het bed klaar voor volgend jaar, voor de aardbeien. De aardappels kunnen langzaam maar zeker worden gerooid om plaats te maken voor een groenbemester die komende winter de grond kan beschermen en voeden. De tuinbonen worden gesnipperd en ook daar zaaien we een groenbemester in die samen met de resten van de tuinbonen voor een mooi grondje voor de kolen van volgend jaar zal zorgen. Ondanks dat er nog veel onkruiddruk is wordt het zaaien en planten al veel minder. Tijd om wat meer achterover van de tuin te genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan