bijna vorst en de eerste aardbei

Dit weekend waren de ijsheiligen officieel voorbij maar het was stiekem nog steeds erg koud aan de grond, op sommige plekken zelfs vorst. Gelukkig niet bij ons. Al die bomen in en rond de tuin zorgen nu voor een hogere temperatuur dan zo in het open veld. Bij ijsheiligen hoort ook de plantgoeddag en het was weer een hele gezelligheid. Zoveel mensen kwamen hun tomaten, courgettes en pompoenen uitzoeken. Ik had dit jaar ook veel bloemen gezaaid en opgepot. We hoorden vaak dat het zo fijn is te weten dat hier geen gif op zit dus dat de insecten naar hartelust hiervan kunnen snoepen. Onze plantjes zijn vaak wat kleiner dan die van de reguliere opkwekers maar inderdaad helemaal zonder pesticiden en kunstmest opgekweekt.
 
In de tuin plantten we afgelopen week de pompoenen en courgettes, deze week gaan de bonen erin. De eerste aardbeien kleuren rood en ook de eerste peultjes zien we al hangen. Alles groeit als kool dus ook het onkruid wat betekent dat we naast planten, zaaien en oogsten ook een boel wordt gewied. Wil je de tuin van dichtbij ervaren kom lekker een paar uurtje meehelpen!
 
Het prachtige weer houdt maar aan. Ik zal nog wat mooie fotootjes delen in de whatsapp/signalgroep want het mailprogramma limiteert mijn enthousiaste delen. In de tuin zijn we heerlijk aan het oogsten. De paksoi is enorm geworden, veel zon en niet te heet vind ie heerlijk. Water kunnen we gelukkig aanvoeren. Paksoi kun je ook pellen, je gebruikt de buitenste bladeren zo heb je misschien wel twee maaltijden van een plant. Ik maak eigenlijk altijd iets Oosters, rijst met roergebakken paksoi met een rood uitje en rode peper bijvoorbeeld op smaak gebracht met miso of sojasaus of zwartebonen saus. En dan bestrooien met lekker met gebakken shitake en geroosterde sesam en koriander. Maar ik at het recent ook in een soort Caribische variant met paprika, ui (met ananas zelfs) en een soort Mexicaanse kruidenmix en gehakt balletjes. Deze kan je natuurlijk ook lekker toppen met koriander. Ik ben benieuwd wat jullie ermee maken.
 
De bieslook bloeit en en zo’n bosje geeft jullie niet alleen lekkere bieslook voor over gerechten of op brood maar ook lekkeer bloemetjes (en her en der een grasspriet). Trek de individuele bloemen uit het hoofdje en strooi ze op salade, of eigenlijk alle gerechten die je wilt versieren. Volgende wek maandag is er een rondleiding om 20u waarin ik jullie kan laten zien wat je nog meer kunt plukken om je r=gerechten te versieren en op smaak te brengen! Als oogstdeler mag je je eigen kruiden in de tuin gaan oogsten.
Als je kruiden wilt bewaren zet ze dan net als een bosje bloemen in een glas water op het aanrecht.
 
Bindsla of Little Gem kun je lekker eten als salade maar ook bakken! We hebben twee kleuren in de tuin dus jullie krijgen van beiden een! Er is nog veel meer sla in de tuin dus neem gerust nog een kropje krulsla mee als je zin hebt. Little Gem is een rasnaam, deze twee beauties heten Moonred en Elyzium.
 
De raapstelen zijn deze week wasabino en purple of golden frills. DFie eerste is zoals de naam al doet vermoeden wat pittiger. Heerlijk in de stamppot met een worstje of gebakken gerookte tofu. Ondanks dat dit al flink naar mosterd smaakt wil ik er zelf ook nog graag mosterd bij.
 
De radijsjes komen uit de kas en zijn mals van smaak. Buiten staan al nieuwe rijtjes in het gelid maar die doen er wat langer over. Radijs en rammenas zijn beiden erg lekker door de salade hoewel de radijs wel wat mooier is met zijn rode kleurtje.
 
Het laatste item uit de koelcel is de zonnewortel die qua smaak erg op de aardpeer lijkt. Zoet en nootachtig, maak ik er graag soep van. Gewoon een uitje fruiten, geschilde zonnewortel erbij, kokend water erbij en nar 15 minuten pureren en op smaak brengen met zeezout, een drupje citroensap en zwarte peper. Lekker met champignons, geroosterde hazelnoten en bieslook.
Je kunt elk recept van internet over aardpeer ook los laten op deze groenten.
 
Eet smakelijk,
Dana, Esther, Helen, Ilse, Paloma, Saira
en de rest van het tuinteam
 
HULP GEVRAAGD!
We hebben dit jaar nog heel wat plekken voor nieuwe oogstdelers. Ken je mensen die van lekker eten houden en graag nieuwe groenten uitproberen dan zouden we ze graag een proefpakket aanbieden. Misschien kun je ze ook uitnodigen voor de rondleiding volgende week maandag waar we alle tijd hebben om vragen te beantwoorden over het oogstdeel. Ook hebben we woensdag wat posters liggen. Zouden jullie willen helpen die te verspreiden?
Alvast bedankt!!