kiwi berries from the restarted wall / kiwibessen van de gerestaureerde muur

kiwi berries from the restarted wall / kiwibessen van de gerestaureerde muur

Gisteren oogstten we de eerste kiwibessen! 21stuks! Twee jaar geleden plantten we deze klimmers tegen het eerste stuk gerestaureerde muur. Ze geven een heel lekker groen of paars vruchtje. Het smaakt naar kiwi en kruisbes, misschien zelfs een beetje framboos maar heeft niet zo’n harige buitenkant dus je kunt het zo in je mond stoppen. We zetten de hele muur vol met deze planten dus ik hoop over een paar jaar het in het oogstaandeel te kunnen stoppen! Dit najaar en winter wordt de laatste hand gelegd aan de lange muur. Hoera!

Hierna nog 2 a 3 weken pakket en dan gaan we in winterrust! Met de warme dagen van de afgelopen en komende week is het bijna niet te geloven. Maar de grote vlakken zijn ingezaaid met groenbemesters en zelfs het slabed heeft nog maar heel weinig te bieden. Door de droogte en ondanks het bergenen is de oogst beduidend minder dan voorgaande jaren maar gelukkig zijn de najaarsgewasjes zoals radijsjes heel mooi opgekomen. De laatste grote kroppen andijvie gaan in het pakket van deze week en de savooiekool die al heel wat maandjes staat te groeien.

IMG_1295.JPG

De savooiekool is een prachtige kool die je lekker kunt roerbakken. Deze week maak ik er een mooie curry van met tofu. Ik bak de tofu apart in wat olie en blus hem af met wat met wat sojasaus dan blijft hij lekker knapperig. De curry maak ik door eerst in wat olijfolie wat een tl mosterdzaad, sereh, laos, ketoembar, wat rode peper en komijnzaadjes te bakken en dan kan er de (halve) kool en een stuk prei in reepjes bij. Als het wat geslonken is giet ik er een blikje kokosmelk bij. Even laten sudderen en dan op smaak brengen met zout en citroensap. Lekker met basmatirijst.

Ondanks het lekkere weer heb ik meer zin in warme groenten dan in salades. Van de andijvie maak ik gado-gado met satésaus. Roerbak de andijvie en laat het uitlekken. Giet er wat goeie satésaus over en daarop wat kroepoek of gebakken uitjes. De radijsjes passen hier ook heel goed bij. Snij ze in mooie plakjes en leg ze een uurtje in azijn met wat agavesiroop.

56033913869__CDB3E879-FDC3-4929-AB63-ED5BDCD047A2.JPG

Bietjes met appel en gebakken salie: Rode en/of gele bietjes, ze zjjn allebei zoet. Kook ze apart als je kleuren wilt houden, na zo’n 15-20 min zijn ze gaar. Wrijf de schil er af en snij de bietjes plakjes. Doe een laagje olie in een koekenpan en verwarm het. Leg wat salieblaadjes erin los erin en draai na een minuutje of wat om met een pincet. De blaadjes moeten een lichtbruine waas krijgen. (Bij mij ging het de eerste paar keer mis dus oefen met 2 of 3 blaadjes.) Snij een appel in heel fijne blokjes en strooi dit over de bietjes, decoreer met de salie blaadjes. Lekker met aardappels uit de oven.

Dit jaar zijn de kruiden heel goed gegroeid. Vandaar deze week een mooie bos salie. Salie is net als tijm bacterieremmend en je kunt bij keelpijn of verkoudheid er een geurige thee van zetten. Het is wel wat bitter dus roer er een lepeltje honing door. Je kunt de salie ook heel makkelijk drogen. Heb je nog wat tijm over droog dit dan ook en gebruik het in de thee of rol het bosje gedroogde tijm tussen je handen zodat de kleine blaadjes van de steeltjes vallen om te bewaren voor in een lekker Italiaans gerecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan