De herfst is echt begonnen. na de koude nachten van vorige week is de wingerd prachtig rood gekleurd. Het gaf ons oogstfeest nog meer kleur. Het was heerlijk weer afgelopen zaterdag en er zijn heel veel mensen langs gekomen voor een rondleiding en/of een stuk taart. Wat een geslaagde dag en wat gezellig was het. Zoals je op de foto ziet zijn er gelukkig nog genoeg pompoenen over en die zullen jullie komende weken vast in het pakket vinden. Deze week is er prachtige prei in het pakket. Deze prei is in mei geplant en heeft in de halfschaduw deze hete zomer goed doorstaan.
Lekker en makkelijk met prei is deze visschotel: fruit 300g prei zachtjes 5 minuten. Verdeel de prei gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal. Bestrooi de vis (bijv. een mooie zeewolf filet) aan beide kanten met zout en peper en leg de stukken vis op de prei. Verdeel wat gehalveerde peppadew pepertjes over de vis en schenk er een borrelglaasje vermout (of sherry) over. Zet de schaal op het rooster in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven en laat de vis in ca. 12 min. gaar worden. Lekker met gekookte aardappelen of gnochi.
De Romaanse sla is stevig en blijft erg mooi deze nazomer. De stevige sla kun je gewoon als sla eten maar het is ook erg leuk om te gebruiken als eetbaar bakje. Bijvoorbeeld met blokjes gebakken courgette met pittige garnalen, blauwe kaas of tofureepjes.
De bieten hebben allerlei kleuren. Diep rood, zonnig geel en gestreept. Helaas heeft deze laatste, de chioggia biet na het koken wat weinig kleur meer. Als je hem rauw in dunne plakjes schaaft en dan met witte balsamico of citroensap marineert blijft de mooie tekening zichtbaar.
Kale wie? Kale: spruitenkoppen! Kale in de zin van bladkool dus. En dan denk je aan boerenkool, palmkool of dus spuitenkoppen. Eind augustus, nu dus eigenlijk wat laat, halen we de toppen van de spruitkool af zodat ze grotere spruiten gaan maken. Die toppen zijn heerlijk zacht van smaak. Voor in de stamppot met gebakken kaas of (vega)spekjes! Omdat we niet voor iedereen genoeg spruitenkoppen hebben kun je ook palmkool of boerenkool vinden. Ook hiermee maak je een lekker stamppotje. Maar je kunt het ook lekker roerbakken met een uitje, wat knoflook en dan wat gekookte bonen zoals kievitsbonen of edamame erdoor en je hebt een hele lekkere lauwwarme salade.