Het eerste pakke hebben we dinsdag gemaakt! We hebben er zin in!
We zijn alweer een aantal weken open waarin we kleine beetjes groenten konden oogsten voor in de winkel. De grote hoeveelheid staat rustig te groeien onder vlies- en klimaatdoek. Vooral rustig… door de kou lopen we een heel aantal weken achter op vorig jaar. Maar niet getreurd want we hebben gelukkig nog een en ander bewaard van vorig jaar.
Dus we gaan deze week weer voor jullie oogsten, wassen en afwegen. Het zaaien en planten gaat natuurlijk ook gewoon door. Tot augustus blijft het een puzzel waar komt er weer ruimte om wat nieuws te zetten en zorgen we voor genoeg voeding en afwisseling. Op papier hebben we die puzzel van de winter natuurlijk al gedaan maar het weer maakt soms dat dingen net anders uitpakken. Dit jaar gaan we nog meer puzzelen omdat we een bed minder hebben op het achterland en tussen planten (meer soorten planten in een bed telen) is nu niet alleen leuk of nuttig qua plantgezondheid maar ook echt nodig om voldoende voor het pakket te kunnen telen.
In het pakket vinden jullie de eerste groene blaadjes en lieve bloemetjes uit de tuin in onze lente-salade-mix met o.a. rafelsteeltjes, winterpostelein, paarse Asian mustard, veldsla topjes, barbarakruid, dovenetel en viooltjes. Een heerlijk, gezonde, sappige en licht pittige mix hebben we voor jullie geplukt en gewassen. Let op: Er kan altijd nog een zandje inzitten dus zeker nog een keer goed spoelen. Wil je de salade wat langer bewaren doe ze dan in een afgesloten bak in de koelkast.
De blaadjes zijn lekker met de walnoten en wat kaas als een maaltijd salade of zoals ik het gister at in een omelet gerold als een echte “spring roll”.
De walnoten hebben deze winter gedroogd in de schuur en zijn nu lekkere zoete eiwitbommetjes. We hebben ze geselecteerd maar er kan wel eens een loze tussen zitten.
Tijdens het dunnen van de radijs kwamen we al wat hele kleintjes tegen. Super schattig, en lekker! We hebben ze in de lente-mix gegooid. Wie weet vinden jullie ze in jullie zak. Je kunt ze in zijn geheel, met blad en al eten. mmmm
Pastinaak van de oogst van 2020. Laat in het jaar haalden we deze wortels uit de grond, toen de eerste vorst erover was gegaan. Dan zijn de pastinaken namelijk op zijn zoetst. De pakketten waren toen echter al gestopt. Fijn van zo’n late oogst is dat we nu nog wat gewicht in het pakket kunnen leggen. Pastinaak kan als soep of gebakken in plakjes, als vulling voor hartige taarten, in de stamppot; maar pastinaak uit de oven is en blijft mijn favoriet. Schil de pastinaak en snij hem in gelijk stukken. Olie de pastinaak in en leg in een ovenschaal. Combineer het eventueel met partjes aardappel. Bak het in de oven bij 200 graden zo’n 45 minuten. Schud de stukken tussen door om en rasp er 15 minuten voor het einde wat sinaasappelschil over en leg er wat takjes tijm tussen. Lekker met zelfgemaakte mayonaise.
Nee het is geen kleine prei. Dit is bosknoflook. Hij is maar een maand of wat verkrijgbaar. Hierna wordt de bol gevormd. De jonge verse knoflook is een delicatesse en kun je in zijn geheel door een gerecht verwerken. Minder pittig als de knoflookteen en heel lekker in… eigenlijk alles wel. In een ommeletje maar ook in roerbakschotels. Ik werd van de week zelfs gebeld door een onmiskenbaar Zuid-Europese dame die wilde weten of ze er alweer waren. “Je hebt mijn dag gemaakt.” zei ze. Ik hoop ook die van jullie.
De witte kool is ook een overblijver. Eind van het jaar konden we ze oogsten bij een bevriende bio-akkerbouwer. Ze zijn niet heel groot geworden, maar voor de meeste mensen hoeft een kool ook niet meer dan 1,5 kg te wegen. Wel in de akkerbouw waar ze dit formaat gewoon laten staan of zelfs onderploegen. Gewoon lekker kool voor in een pittige curry met rijst of de ouderwetse gade-gado met pindasaus. Of zoals mijn zoon hem het liefst klaar maakt, met komijn in een hartige taart met flink wat kaas erop.
Als toegift zit er een bosje serifon in het pakket. De serifon is familie van de raapsteel maar is veel pittiger. De serifon wilde al gaan bloeien dus er zitten wat bloemstengels tussen. Als de steel nog zacht is kun je hem gewoon eten. Anders moet je de blaadjes er even afrissen. Met zo’n klein bosje maak je: een lekker pittige stamppot met cashewnoten en wat gesnipperde bosknoflook of een heftige ‘wasabi’-achtige pesto voor bij een zalm sushi met wat dunne reepjes bosknoflook. Of wellicht verzinnen jullie iets nieuws. Heb je een lekker recept. We delen het graag, dus stuur leuke ideeën door! Misschien merken jullie wel dat de smaakpapillen hier wakker van worden. Deze heftige smaken hebben ervoor gezorgd dat ze konden groeien toen de rest van de groenten het niet meer aan konden. Het zijn super gezonde groenten die we nu oogsten met super gezonde stofjes, veel mineralen en vitaminen om goed uit de winter te komen.
Eet smakelijk!
Esther, Elske, Marieke, Nikki en Pauline
en de rest van ons tuinteam