Het grote opruimen is begonnen. De asperges zijn gehakseld en ook alle koolstronken. Nu nog de suikermais en de bonen en dan is het achterland leeg op wat winterbroccoli en spruiten na. Voor in de tuin staan nog volop bloemen en wintergewasjes voor de restaurants. Alle lege bedden gaan we de komende weken bedekken. Met mulch of met onze eigen compost. De andere bedden zijn al met groenbemesters bedekt zodat de grond deze winter rustig kan ‘slapen’ en niet wordt blootgesteld aan de regen. Vooral het bodemleven vind dit heel fijn.
De zoete aardappel heeft lekker liggen drogen en afharden in de kas deze week. Deze ‘tropische’ groente houdt van warme temperaturen. Bewaar hem dus bijvoorkeur buiten de koelkast. Als een alternatief voor aardappel houdt de smaak het midden tussen pompoen en wortel. De kleur vaak ook hoewel er wit vlezige en paars vlezige zoete aardappels te vinden zijn, zijn deze ‘gewoon’ oranje. Zoete aardappel is helemaal ‘hot’. Op internet vind je heel veel recepten.
Deze zoete aardappelkroketjes vind ik echt super lekker. Wel een beetje werk en wat geklungel de eerste keer maar ik maak er nu gewoon veel in een keer en vries ze dan in.
Stoom 500g zoete aardappel blokjes in ongeveer 15 minuten beetgaar. Pureer ze en meng er 1 eidooier door samen met 1 el roomboter. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng er vervolgens 2 eetlepels (glutenvrije) bloem doorheen zodat het wat meer bindt. Voeg eventueel extra bloem toe. Dek dit af met en laat even afkoelen. Klop nog een ei met het resterende eiwit los en giet dit eimengsel in een diep bord. Een ander bord of schaal vul je met (glutenvrij) paneermeel. Strooi flink wat extra bloem op je werkblad of snijplank. De zoete aardappel puree is behoorlijk plakkerig en zo kun je er gemakkelijker kroketjes van maken. Bovendien plakt het eimengsel straks goed aan de ‘bloemige’ kroketjes. wrijf je handen in met olijfolie. Vorm van de puree eerst balletjes en rol ze vervolgens tot aardappel kroketjes. Haal ze door het eimengsel en vervolgens door het paneermeel. Als de paneerlaag te dun is herhaal je dit nog een keer. Verwarm (olijf)olie tot 180°C. Bak de kroketjes in 4-5 minuten goudbruin. lekker met citroenmaya en een groene salade.
De laatste planting prei is wat dunner dan 2 weken geleden. Maar groot genoeg om het pakket in te kunnen vind ik. Afgelopen week maakte ik weer eens nasi, met prei en wortel en reepjes omelet. Die komt deze winter vast vaker terug. De groenten in reepjes gesneden roerbakken in flink wat olie. Ik voeg naar smaak sereh laos en gemberpoeder toe. Dan de gekookte rijst mee bakken en nog wat sambal, ketjap en zout toevoegen. De omelet op het laatst erdoor scheppen. Lekker om te eten met satesaus en een paar stokes lamssaté.
De laatste kolen, het is een mix van kleuren: groene spitskolen, witte platte Holsteiner, Bloemendaalse gele en rode drumhead. Roerbakken kan met al deze soorten maar je kunt ook een lekkere coleslaw maken. Snij de kool (zonder dik centrum) in heel fijne reepjes. Strooi er een beetje zout, wat appelazijn en wat citroensap over en kneed alles goed door elkaar. (voor de kleur kun je er ook wat wortel doorheen raspen) ik doe er op het laatst wat yoghurt doorheen en wat zwarte peper en gembersiroop. Ook lekker is om er dan nog wat zoets zoals reepjes abrikoos doorheen te mengen. Laat de sla minimaal 2 uur trekken en giet het extra vocht af. Garneer met radijsjes!
De radijsjes kun je natuurlijk op allerlei leuke manieren als rauwkost gebruiken. Maar er zijn ook lekkere recepten voor soep!
Radijsjes wassen en het groen. 6 radijsjes in heel dunne reepjes snijden. Heel kort blancheren in water met zout, laat ze schrikken in koud water en zet ze apart voor de garnering. De rest van de radijsjes en het groene blad klein snijden. 15 cm preiwit goed wassen en in ringen snijden. Fruit de restant van de gewassen radijsjes met het groene blad en de prei in een beetje boter. Blus af met 1 lt groente- of kippenbouillon en laat 5 minuten doorkoken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat creme fraiche in het midden van de soep en strooi de reepjes radijs erover.