Maandagmiddag baadde de tuin in de herfstzon. In de ochtend waren we verschillende keren doorweekt door fikse buien. De raapstelen en veldsla staan er sappig bij. De hoop pompoenen op het grasveld is na deze week waarschijnlijk flink geslonken want jullie krijgen er allemaal een in het pakket. We hebben nog flink wat aardappels in de schuur dus krijgen jullie of Alouette (donker rode schil), of Raja (licht rode schil), of Charlotte (gele schil) Ze zijn afnemend in kruimigheid.
De raapsteeltjes zijn van allerlei kleuren, meer of minder ingesneden. Ik ben altijd weer onder de indruk van de crimson red, een prachtig diepe kleur paars.
Deze week was ik bij de biologische zadenveredelaar Vitalis. Op de demo velden stonden zulke prachtige soorten sla. Ik hoop jullie volgend jaar te kunnen verrassen met golvende randen, spistse punten, paarse little gem of de Oostenrijkse glaziger sla.
Het volgende recept hebben we gekregen van de oogstaandeelhouders en is ook terug te vinden op de website.
Heb je zelf een lekker recept dat je met ons wilt delen dan vinden we dat heel leuk! stuur het dan naar abo@ommuurdetuin.nl
‘Orecchiete con cime di rape’: oortjespasta met raapstelen (van oogstaandeelhouders Ida van Genderen en Dirk Bosch)
Ik heb een recept dat ik graag met jullie deel. Het is gebaseerd op ‘het’ recept van Puglia, een Zuid-Italiaanse regio: ‘orecchiete con cime di rape’: oortjespasta met raapstelen. Orecchiette ‘oortjes’ is een wat dikkere pasta soort, die vrij stevig blijft, meer bite dan gewone pasta. Geeft echt een ander effect dan zachtere soorten. Die raapsteeltjes zijn heel anders dan de onze. Het zijn flinke stengels met blad en een broccoli-achtige binnenste stengels. Ik heb het de eerste keer gemaakt toen jullie spruitkool in het pakket hadden en ik moest bedenken wat ik daar mee zou kunnen. Dit jaar maakte ik het al met een mengsel van andijvie met koolrabi en raapsteeltjes met spitskool. Dus steeds een combinatie van blad en stevige delen. (met deze raapsteeltjes zou je het dus kunnen combineren met wat broccoli)
Gebruik voor vier personen ongeveer 400 gram spruitkool (minder als er veel stevige delen en weinig blad aan zit). Houd het blad en de kleinste spruitjes apart, haal de grotere spruiten los en verdeel de stengel in kleine blokjes (die in 10 minuten gaar kunnen zijn). Doe spruiten, stengel en pasta samen in kokend water met een beetje zout en kook 10 minuten. Gebruik een ruime bakpan. Maak twee tenen knoflook heel fijn en bak zachtjes in olijfolie (is je dit te veel knoflook, houd dan de tenen heel en vis ze er na het bakken uit). Snijd vier ansjovisfilets fijn en laat ze zachtjes meebakken zodat ze smelten. Laat een klein gesneden half pepertje meebakken of voeg chilivlokken toe. Voeg eventueel nog wat in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe, dat ziet er leuk uit. Voeg tegen het eind van de kooktijd van de pasta de in stukken gesneden bladeren en kleine spruitjes toe aan het ansjovismengsel en bak even mee. Houd een kopje van het kookwater apart en giet het water verder af. Meng de pasta en groente bij het ansjovis-groente mengsel, giet er het kopje kookwater bij. Nog even doorwarmen en doorroeren. Serveer in olie (met knoflook) gebakken broodkruim (origineler) of met geraspte pecorino of parmezaan (vind ik lekkerder). Voor een vegetarische versie kan je het recept met alleen gedroogde tomaten maken, voeg dan bijv pijnboompitten toe, en gebruik geraspte kaas bij het serveren.
De pompoen (ook erg mooie nieuwe rassen gezien bij Vitalis trouwens) is heel lekker gewoon geroosterd in de oven. Vandaag heb ik een risotto gemaakt met een stuk pompoen en wat raapsteeltjes. Ook een lekkere combi! Pompoen bewaard gesneden heel goed in de koeling.
We hebben de laatste wortels gerooid. Er zitten verschillende kleuren tussen uit de rainbow mix maar stiekum deden de gewone oranje Amsterdamse Bak het toch beter. Volgend jaar zaaien we naast de zomerpeen ook wat meer winterpeen zodat we dan kunnen bewaren voor het vroege voorjaar. Het kleine rijtje van Rodelika heeft het goed gedaan dit jaar dus gaan we volgend jaar wat meer zetten. Deze mooie peen kun je na goed wassen (met een schuursponsje) halveren in de lengte en zachtjes bakken in wat olijfolie of een 20 minuten in de oven zetten. Doe er lekker wat zwarte (of rode) peper op serveer het met een sausje van yoghurt en tahin.
Naast de tuin in het Renkums beekdal staan de Kerry Hill schapen van Jip Terpstra. Omdat we ze dagelijks zien en in de gaten houden zeker tijdens de lammertijd en soms bij een bevalling kunnen helpen zijn het een beetje ‘onze’ schapen geworden. Elk jaar moeten de jonge rammen naar de slacht voordat ze elkaar het leven onmogelijk maken. De schapen eten gras en worden alleen in strenge winters bijgevoerd met biologische brok. Ze krijgen geen antibiotica of andere medicijnen. Puur natuur dus! Tijdens de kookworkshops werken we zelf met dit vlees maar dit jaar hebben we nog hele mooie stukken stoofvlees van nek en malse koteletjes te koop. Ben je geïnteresseerd in wat van dit super lokale mannenvlees stuur dan een email en dan zorgen we dat je het bij je pakket kunt ophalen. Waarschijnlijk volgen later dit jaar nog meer lammeren en hebben we ook ander stukken te koop.